Jobbar
På roirekrytering.se använder vi kakor (cookies)
för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här
Roi Rekrytering

HRFORUM i mars: Arbetsgivare behöver integrera den psykiska arbetsmiljön i det systematiska arbetsmiljöarbetet

2017-03-24

Tips och rådgivningHRforum

 

HRFORUMPå HRFORUM i mars föreläste organisationspsykologen Lars Havinder om vikten av ett förebyggande psykosocialt arbetsmiljöarbete på arbetsplatser. De flesta arbetsplatser satsar på att skapa en bra fysisk arbetsmiljö för sina medarbetare, men det psykosociala arbetsmiljöarbetet, som bland annat ska bidra till att förebygga mobbning, kränkningar och stressrelaterad problematik, är ofta eftersatt.

–Som arbetsgivare gäller det att integrera de organisatoriska och sociala aspekterna av arbetsmiljön i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att förebygga stress, kränkande särbehandling och mobbning är lika viktigt som att investera i ergonomiska kontorsmöbler eller att skapa en trivsam miljö på arbetsplatsen. Psykisk ohälsa på jobbet orsakar mycket lidande för individen och kostar även mycket pengar för såväl arbetsgivare som samhället i stort. Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på arbetsgivaren och det är viktigt att inte titta åt ett annat håll när medarbetare drabbas av ohälsa kopplad till den organisatoriska eller sociala arbetsmiljön, säger Lars Havinder.

Ett skäl till att arbetsgivare inte alltid jobbar lika aktivt med att förebygga psykisk som fysisk ohälsa på jobbet är att effekterna ofta är svårare att mäta samt att vår uppfattning om gränsdragningar mellan privat- och arbetsliv påverkar många arbetsgivare.

Ämnet engagerade deltagarna

–Det är viktigt att arbetsgivare har en dialog kring stress och den psykiska arbetsmiljön överlag. Chefer behöver bli medvetna om och våga ta tag i tidiga signaler på stress, konflikter och kränkande särbehandling som påverkar den psykiska arbetsmiljön. Det kan vara enklare att närma sig en medarbetare genom att prata om ett specifikt beteende, exempelvis att man ofta kommer försent till möten eller inte längre levererar till hundra procent på jobbet, än att prata om hur människor mår. Arbetsgivare behöver våga ta upp det de faktiskt ser med sina medarbetare, annars riskerar problemet att växa sig större, säger Lars Havinder.

Han påpekar att de arbetsplatser som fungerar bäst ofta har en öppen kultur där man har en systematisk diskussion kring frågor som berör psykisk ohälsa, men också vad som skapar friska arbetsplatser. På HRFORUM diskuterade deltagarna olika aspekter av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Ämnet engagerade deltagarna mycket, i grupperna diskuterades bland annat hur man som arbetsgivare kan skapa mer utrymme för återhämtning i sin organisation. Regelbunden återhämtning på och utanför jobbet gör att människor tål ett stressigt arbetsklimat bättre.

 

Vill du veta med eller komma i kontakt med Lars så når du honom på 0732 62 00 41 eller lars@havindercarlstrom.se. Kika gärna på deras hemsida! www.havindercarlstrom.se

 

På nästa HRFORUM i april kommer är ämnet: Hur mäter man motivation?
- Hur tillförlitliga är testerna och kan man mäta värderingar?

Gästföreläsare; Sara Jonsson från TalentQ

Har du frågor om HRFORUM eller vill veta mer så kontakta mig på jenny.sanden@roirekrytering.se eller på 073 520 87 11.

 

Rekryteringsbloggen

Ange din e-postadress så får du ett automatiskt mejl när ett nytt blogginlägg publiceras

Vill du veta hur Roi Rekrytering hanterar dina personuppgifter?
Läs mer om Roi Rekryterings Sekretess- och integritetspolicy här

Tack för din registrering!

Sök
  Äldre inlägg
  Ladda ner vår Rekryteringsmanual - kostnadsfritt!

  Ladda ner vår Rekryteringsmanual - helt kostnadsfritt!

  Många faktorer måste stämma för att en rekrytering ska bli bra. Vi har sammanställt våra erfarenheter och tips i en manual som hjälper dig att undvika misstagen.

  Ange din e-postadress och ladda ner Rekryteringsmanualen kostnadsfritt.
  Hämta rekryteringsmanualen
  Vill du veta hur Roi Rekrytering hanterar dina personuppgifter?
  Läs mer om Roi Rekryterings Sekretess- och integritetspolicy här

  Ställ en fråga till oss

  Skicka
  Vill du veta hur Roi Rekrytering hanterar dina personuppgifter?
  Läs mer om Roi Rekryterings Sekretess- och integritetspolicy här
  Tack för din fråga!
  Vi svarar så snart som möjligt.